“Сърца в чиста форма”

В историята винаги има премеждия и трудности и Electric Force винаги е успявал да обръща страницата и да продължи да върви напред.Днес когато се засягат и поставят на преден план теми относно ценностите и развитието на културата, отношенията и взаимодействието между поколенията в брейка, ще дадем светлина на един кратък период от историята на Electric Force, който остана в сянка.И за да запазим непрекъсната историческата линия  обновяваме страницата на групата от момента в който това бе умишлено преустановено.

Случилото се през 2012 г., бе акт задушаващ бъдещето на Electric Force, в който остатъка от второто поколение се опита буквално да изтрие не само отбора, но и клуба и школата.Независимо от факта, че тази среда и платформа, допринесоха същите тези герои да се докоснат до брейка, да черпят знания и да се изградят като имена в брейк обществото и дори да получат медийна популярност.Разкриваме подробности за този смутен период и позиция по отношение на събитията тогава, защото днес тези бивши членове говорят в хип-хоп обществото за чисти отношения и непакетиран хип-хоп, както и за по-добра връзка между поколенията. Действията им в близкото минало обаче напълно противоречат на настоящите изказвания.През 2012 г. те се обърнаха срещу собственият си корен и хората, поставили основите, изградили доверието и авторитета, на който стъпиха в самото начало при постъпването си в Electric Force Breaking School първо, а в поледствие и като част от Electric Force Crew.Потъпкаха основни приниципи, около които е изграден Electric Force – предаване на искрата през поколенията, съхранение на историята и взаимно уважение, както между групите, така и между по-възрастните и по-младите.

Още през 2011г. потенциалът на второто поколение на Electric Force Crew (EFC)* беше почти на изчерпване.Причината бе в това, че след около десетилетие (1998г.-2008г.) на насищане с похвали, трофеи, почести и медийна слава различията в приоритетите при различни членове на екипа бяха явни.Остатъкът от него беше в залата най-вече поради личният си интерес за поддържане на форма, но не способстваше особено за  развитие на школата и подкрепа и отговорност към по младите и останалите в нея.Но от друга страна не странеше от възползване от изяви с финансов дивидент и същевременно се радваше на допълнителни привилегии, внимание, високи хонорари, дивиденти от партньорства и др.По тази причина вече беше стартирало изграждането на следващо трето поколение обучавано в школата, което да обнови състава на Electric Force Crew.В него бяха вложени пет години енергия.Докато то узрее напълно и докаже умения, характер и воля за отстояване на групата, бе необходимо да се създаде форма на младежки отбор – Electric Force Prince (EF Prince)**.

Предисторията за влошаване на ситуацията беше известния член от EFC, познато като Little Maniac (самопровъзгласил се за Мако), който е част от групата от 1998 г., а от 2008 г. получаваше все по-голяма свобода и самостоятелност в действията си както в школата, така и при танцови ангажименти. С увеличаване на отдаваното му доверие, той започна да спъва работата на EFC, ако текущите цели и поставени приоритети за развитие на групата и младежкият екип не се случваха в унисон с неговите интереси или не бе поставен в центъра на внимание.След, като бяха допуснати два сериозни гафа, които акумулирани с напрежението, което той пренасяше в отбора и школата, наложи взимането на крайни мерки.

Първият сериозен гаф беше още през 2008 г., когато го обявиха в национален ефир в предаването Dancing Stars за основател на Electric Force. Принципно (както преди, така и след това) всички членове на EFC бяха дали съгласие в писмен вид, че единственият им представител е танцов клуб Electric Force в лицето на Петър Костовски „EF One“.Вторият голям и възлов гаф е през м.ноември 2011 г. Little Maniac използва основната част от EFC, EF Prince, както дори и част от свободно посещаващи залата и неангажирани с участие в основният състав хора, за танцово изпълниение в едно от предаванията на живо на риалити шоуто X-Factor, отново в национален ефир. Той получи съгласие за това с идеята тази медийна изява да бъде добър опит за по младите, както и да поддържа популярността на името Electric Force.Абсурдно и против очакванията те бяха анонсирани като „момчетата на Мако“, което не се отрази по никакъв положителен начин на имиджа на Electric Force, и заедно с това не бе некоректен не само към ръководителя на отбора (Петър Костовски EF One).Но и към всички участници отделили нощните си часове за репетиции и изготвяне на изпълнението, като създаде явна ситуация със съмнения към него за некоректност относно потенциални финансови девиденти.Всички тези действия внесоха напрежение в отношенията между хората в отбора, EF Prince и рефлектираха негативно върху името на Electric Force школата.

Малко след това Little Maniac започна да подстрекава по-малките (от школата и които са част от EF Prince) срещу правилата на Electric Force и тези на школата и ги стимулира да  претендират че времето за тренировка е недостатъчно и едва ли не се развиват, въпреки че той самият никога не отделял внимание и времето си по отношение на обучение на когото и да било в школата.
Освен всичко Little Maniac и Емил „Емо“ Илиев нямаха финансови задължения към поддържането на залата, която използваха предимно за личната си танцова форма, от 2009 г. На останалите от EF Prince бяха предложени преференции, но това не бе възможно, нито приемливо за всички останали посещаващи школата и проявените претенции преминаха всякаква граница на етиката и взаимоуважението.EF Prince трябваше да докажат своите умения и лоялност, за да станат част от EFC, нещо към което те определено до момента демонстрираха интерес.

С нагнетяване на напрежението през 2012 г. прекратяването на взаимоотношенията между Little Maniac (Мако) и клуб EF бе неизбежно и то беше направено в писмен вид и по взаимно съгласие.Идеята беше той да бъде професионално самостоятелен и да може да се развива без да спъва работата, да влияе на имиджа на Electric Force.За всички останали от EFC и EF Prince бяха представени конкретни правила също в писмен вид за ползване на танцова зала, явяване на участия и състезания представяйки  клуба, за да може отношенията да бъдат максимално ясни.

Постепенно Little Maniac буквално вербува повечето от тях, като подсили подклаждането, че Петър Костовски и Electric Force вече не са фактори на брейк сцената и не могат да им дадат развитие.В допълнение им предложи да танцуват с него в зала без пари.Само няколко месеца след това те предадоха името и историята на Electric Force за една безплатна зала. При това след като неколкократно бяха дали обещания, че въпреки настъпилата ситуация  ще останат част от Electric Force – било то EFC или EF Prince. Емо и Пламен “Flamby” Йотов направиха това без да прекратят своите писмени споразумения с EF, които не се спазват от 2012 г. насам. Останалите просто не бяха коректни към собствените си думи и намерения, а думата на лъжеца не значи нищо дори и на хартия.

Смятайки, че са под някаква форма „незаменими“ и че без тях няма да може да има Electric Force в продължение на известен период от време след 2012 г., те масово разпространяваха твърдението, че отбора, групата и школата вече не съществуват. Но пропуснаха факта, че преди тях друго поколение в най-трудната епоха – без условия, без информация, без контакти и други хора бяха  положили основите на доброто име, съхранили школа и средата, в която самите се развиха и стъпиха на международна сцена.Защото, групата беше създадена през 1993 г.( EF One & Mr.Bubchow ) с идеята да вдъхновява тези след тях, да продължи да запалва искрата и да възроди сцената още през 90те год.

Electric Force Crew може да достигне всеки един човек който се труди в залата на Electric Force, който  се доказва чрез своите умения в брейка ежедневно, за когото лоялноста и опазване името ни неопетнено е главен  приоритет и отговорност. Развитието на EFC става независимо от мнението на единици хора посещавали школата или отделни (бивши) представители на предходните поколения.Хората в Electric Force се избират от тези, които в момента представят групата и всеки един който има силата да извърви този път и носи дух за да ни отстоява в трудностите може да бъде част от тази група.

Според нас обществото трябва да знае, че тези хора нямат моралното право да говорят за чисти отношения и за приемственост на поколенията. Предвид факта, че те самите с действията си опровергават тези ценности и опитаха да заличат дори собствената си история постигната с Electric Force. С този използвачески акт и опит за унищожение те изоставиха името и показаха цялата си признателност към цяло едно поколение оставило следа и вложените усилията да се съхрани енергията на Electric Force и да се предава заедно със знания и опит към бъдещите Break boys & girls.

Създаването и поддържането на школа, а от там респективно изграждането на брейк танцьори и групи, професионалисти отнема безценна енергия, време и внимание и ако искаме да имаме развита сцена и култура, не трябва да взимаме за примери хора, които се опитват да разбиват отбори.

* В Electric Force Crew към 2011 г. влизаха – bboy EF One, bboy Fisher, bboy Emo, bboy Little Maniac (Mako) и bboy Flamby (Trumby)
** В Electric Force Prince към 2011 г. влизаха – bboy Steady, bboy Fling, bboy Freaky (Ceci), bboy Weird и “bboy” Remi

Очаквайте скоро хронологично цялата история и предистория.

 

"Сърца в чиста форма"Electric Force
05