Bobby Ikon a.k.a. Mr.Bubchow

Bobby Ikon a.k.a. Mr.Bubchow / ElectricForce Collective (Tenerife, Canarian Islands, Spain)

Боби познат като Mr Bubchow е български олдскуул попинг артист с открояващ се автентичен стил, допринесъл впоследствие за оформянето на облика на ElectricForce.
Започва с уличната култура и танци в началото на 1987г и в периода 1989 -1996г. участва на редица състезания от национален мащаб в стиловете Popping (т.нар. тогава ElectricBoogie) в различни точки на страната ( Плевен, Ямбол, Кюстендил, Варна и др.), а също и естествено за времето си и в много други нерегламентирани батъли, на който днес спокойно поставяме етикета “ъндърграунд”.

Още през 1988г. след преминаване през прослушване от уважаема соц. комисия, танцовите умения на Боби са оценени и той е включен в турне със състав към младежки дом в седмица посветена на българската култура в Москва и гр.Резан ( тогава бившият СССР ). А през 1995г. става един от първите български танцьори участвали на състезание извън границите на България – ElectricBoogie / Breakin´ IDO Championship. Първенството е организирано от International Dance Organization (IDO) и проведено в Dunaujvaros – Унгария.

През 1993г. Боби е един от двамата основатели на ElectricForce в София и същата година е една от основените движещи сили на състава Electric Force Crew. В периода 1993-1996г. за него следват медийни изяви и участия, между които „Новогодишна програма на Българска Национална Телевизия“, телевизионно предаване „Музикална чуднотека“,„Рожден Ден“, „Данс Дъга“ и др., както и участия в ревюта, в клубове и на сцена.

След 1997г. животът на Боби продължава в Испания и в последствие на о-в Тенерифе (Канарски О-ви).

Около 2003г. Mr.Bubchow вече е силен и деен участник на локалната сцена за региона на Канарските острови в стиловете попинг и брейк, с което подпомага развитието на уличните танци, популяризирането и представянето на хип-хоп културата и приемането и от обществото, като активна форма на изкуство.

През 2005г е съорганизатор и част от журито в канарската версия на състезанието Breakdown, наречено тогава “Breakdown Evolution Canarias” с версия в стиловете брейк и попинг. А през 2006г. основава Evolution Gym & Dance Studio в Santa Cruz, Tenerife, където развива преподавателска дейност под формата на редовни класове, ежемесечни танцови събития, семинари на звезди от телевизионното риалити ¨Fama a bailar¨ и др., брейк и поппин битки, като например ежемесечните¨Pique del mes¨ – квалификация за Breakdown Canarias.

През 2007 и 2009та организира следващите две издания на „Breakdown Canarias“, а по-късно години наред продължава да бъде неизменна фигура в танцови състезания, конкурси и културни събития от различно естество. През 2015г. Боби е част от журито на конкурса за компарси към вторият по мащаб в света карнавал – Карнавалът на Санта Круз/Carnaval de Santa Cruz de Tenerife – Concurso de las comparsas.

Понастоящем Bobby Ikon има амплоа на успешен тату артист и носи музиката и танците навсякъде със себе си.Силният му дух и характер, чрез който винаги се изразява от провокатор и фактор го превръщат днес в ментор и фигура оставила диря в историята на хип-хоп културата, както у нас, така и на Канарските острови, а ЕlectricForce в отправна точка и пример за следващите поколения там.
 
 
Част от опита на Bobby Ikon:
– Kanarias Represent 2004, Puerto Cruz de Tenerife – жури.
– Breakdown Evolution Canarias 2005, Teatro Victoria, Santa Cruz de Tenerife – съорганизатор и жури.
 
– Breakdown Canarias 2007, Breaking & Popping Competition, Puerto Cruz de Tenerife – организатор.
– Преподавател в „Orthos“ 2008 – обучение и подготовка на хип-хоп танцови преподаватели с лицензиран държавен диплом.
– Breakdown Canarias 2009 Breaking & Popping Competition, Santa Cruz de Tenerife – организатор.
– “Miss & Mr Canarias“ 2009 – хореограф.
– “Miss & Mr Canarias“ 2010 – хореограф.
– Breakdown 2010, София – жури.
– Television Canaria гост в ефира на “Canarias Directo” Las Palmas, Gran Canaria 2010.
– Breakdown 2010, София – жури и уъркшоп.
– ¨Urban Dance Reebok¨ 2013 – жури.
– Campeonato de Canarias de Bachata 2014 – жури.
– ¨Urban Dance Reebok¨ 2014 – жури.
– Жури на конкурса за компарси към вторият по мащаб в света карнавал – Carnaval de Santa Cruz de Tenerife – Concurso de las comparsas 2015.
– 1 Encuentro de Danzas Urbanas в Tenerife 2016 – жури и уъркшоп.
– 2 Encuentro de Danzas Urbanas в Tenerife 2017 – жури и уъркшоп.

 

BOBBY IKON ART TATTOO

Bobby Ikon a.k.a. Mr.BubchowElectric Force
  • 2
  • 1.2 K